> Achtergrond en thema's

Educatie

Digitalisering, een verrijking of verarming? We vegen en tikken zachtjes over schermen. Vingers naar elkaar toe of van elkaar af om uit en in te zoomen. Zal een fysiotherapeut, tandarts of fietsenmaker daar uiteindelijk ook genoeg aan hebben of heeft die ook andere vaardigheden nodig om z’n beroep te kunnen blijven uitoefenen? Opereren op afstand kan een enorme stap vooruit zijn, maar mijn band wordt er niet mee geplakt. Doen jouw handen precies wat je wil dat ze doen? Met boetseren oefen je je kunstzinnige en motorische vaardigheden. Samen boetseren is leuk en geeft verrassende unieke resultaten ook al begin je allemaal op dezelfde manier.

Natuur

De vogel staat voor de natuur en biodiversiteit. De vogelstand gaat samen met de insectenstand ernstig achteruit door het veranderen en inperken van onze leefomgeving. De vogel staat voor symbool dat we ons daarvan bewust moeten zijn en net als een vogel niet moeten vergeten het het luchtruim te kiezen om een goed overzicht te hebben van de hele situatie.

Vrijheid

Wij vieren elk jaar de vrijheid op 5 mei. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid en een vogel staat voor die vrijheidsbeleving. Daarnaast staat het ook voor de vrijheid in de toekomst, vrijheid van handelen van het individu. Elke vogel is uniek met een eigen karakter. En wij zijn allemaal vrije vogels, unieke persoonlijkheden die we na vijf jaar onderdrukking sinds 75 jaar weer mogen ontwikkelen en uitdragen.

Duurzame kunstinstallatie

Klei is een natuurlijk, duurzaam en oer-Nederlands product. Het zorgde voor ontwikkeling, economische groei en wereldwijde bekendheid. Klei vormt al eeuwen de basis voor veel gebruiksvoorwerpen, toegepaste kunst en zelfstandige kunstwerken en kan gebakken tot steen de eeuwen doorstaan zonder extra te vervuilen.

Bij het zien van de plastic soep en filmpjes van vuilniswagens die letterlijk hun bak in zee of een rivier legen, zakt me de moed in de schoenen. Daarom richten we ons nu ook zoveel op duurzaamheid. Al lijkt het plastic nog zo handig, natuurlijke materialen leven, hebben meer uitstraling en zijn fijner om mee te werken.